fredag 12 oktober 2012

Clara 11 månader!








Humör: Nästan alltid glad och nöjd. Ler åt allt och alla. Du är ett relativt lugnt barn har man fått höra från olika håll (såklart inte alltid), men i det stora hela. Du sitter gärna för dig själv och leker med dina leksaker och/eller i närheten av mig/andra. Du nöjer dig med ganska lite. Lättroad.
Sömn: Somnar mellan 18:30-19:00 varje kväll och sover fram till 8:00. Ibland talar du om att nappen försvunnit :) På dagarna sover du helst någon timme på förmiddagen samt en timme på eftermiddagen. Ibland mer eller mindre beroende på vad vi gör på dagarna. Vi har fått in väldigt bra kvällsrutiner i form av pjamas, kvällsgröt, tandborstning, godnattsaga och en "truddilutt" med speldosan över sängen. Vi säger godnatt och går ut och sen somnar du så gott själv i din spjälsäng, ensam i ditt rum. Det bästa vi har gjort vad nog när du fick sova själv i eget rum.
Mat: Till frukost äter du en portion gröt, smörgås och vatten. Ev ngt mellanmål i form av frukt. Till lunch äter du det som serveras, vilket oftast blir fisk, kött eller fågel samt frukt till efterrätt. Mellanmål frukt/yoghurt/smörgås. Middag, lika som lunchen. Kvällsgröt ca 18:15. Du har hittills varit en väldigt matglad tjej som gillar det mesta! Majskrokar och rån är också en favorit. De senaste dagarna har du börjat vrida bort huvudet och vägrar bli matad, du ska alltså äta själv! TÅLMOD får man ha då, men självklart tycker du att det är sååå mycket roligare. Du skrattar och blir så lycklig när skeden med mat prickar munnen och du upptäcker att du klarar av det helt själv! Faktiskt himla sött att se på :) Matstunderna blir numer lite längre och kladdigare!
Vikt och Klädstl: Vet inte exakt, men runt 10 kg. En kompakt tjej med mycket hull! Stl 80 sitter perfekt nu!
Gillar: Dina leksaker i form av klossar, böcker, bilar, gosedjur, saker som låter, spelar, blinkar och sjunger. "Babblarna" är en favorit just nu. Titt-ut lekar i alla former älskar du.
Kommunikation/utveckling: Man märker mer och mer att du förstår mycket av det vi säger. Pekar ofta på lampan och säger "dä". Du vet väl vem pappa är och pekar gärna när vi frågar. Idag har vi hört dig säga "titta". Säger vi "hej" så får vi ett "hej hej" tillbaka. Även ordet "tack" ibland. "Ajjabajja" nämns en del här hemma och hittills lyder du oss, men du testar oss ofta ifall man kan göra om det man inte får några gånger till. Du sjunger (pratar) och dansar med i musiken vi spelar.
Du kryper på knäna och det går undan! Står utefter möbler och tar dig framåt med stöd. Drar gärna gå-bil-stolen framför dig.
Tänder: Har två små tänder i underkäken och en tand som precis trängt igenom i överkäken, men som fortfarande knappt syns. Vi har inte märkt något särskilt på dig när tänderna kommit, du har varit på ditt vanliga humör.

En vanlig dag hos oss brukar se ut såhär:
Ibland går jag upp någon timma innan Clara vaknar för att få lite tid för mig själv, läsa tidningen ifred och bara få dricka en kopp VARMT kaffe... C vaknar vanligtvis runt 8, då käkar vi frukost ihop och sedan är det lek med samma gamla leksaker (men hon köper det än så länge). Efter ca 2 timmar uppe är ungen trött och dags att sova fm, ca 1 tim, ibland mer. Antingen ligger hon i sin säng, eller så går vi ut på promenad och hon somnar då gott i vagnen. Klockan hinner snabbt bli 12 och dags för lunch, sedan är det lek, går ut och gungar, träffar kompisar, promenerar mm...försöker hitta på något lite roligare än leksakerna hemma...lite mer stimulans.. :) Sen blir det en sovstund igen nångång mellan kl 14-15 och då sover hon ca 1 tim. Erik kommer hem från jobbet ca 16:30 och då är det fullt ös och bus!

På tisdagar går vi på rytmik, jättekul tycker vi båda och skönt att ha något att se fram emot varje vecka. Vi går även till öppna förskolan som ligger alldeles i närheten, bra och praktiskt! Vi har inte gått på babysim, men däremot går vi gärna till badhuset, vilket är superkul!



1 kommentar:

  1. Kul att läsa om lilla söta Clara!! Filip 6 månader klär sig väldigt bra i 80-86.....vart ska detta sluta...? Ha en trevlig helg!! Kram

    SvaraRadera